Hockeygame and hamburgare

Hello home in sweden!

Jag har nu varit här i längre än en månad och börjar komma in i allt väldigt bra. Franskan är fortfarande väldigt tuff och så men ja det blir bättre och bättre för varje vecka.

I fredags så var det skoldans i skolan för att tjejernas hockeylag behöver tjäna in pengar till deras turne Farnco hockey filles i januari. Det är en turnering som jag förhoppningsvis kan delta i på ett eller annat sätt. Jag är som bambi på skridsko men det kan ju bero på att jag inte åker ofta, max en gång om året, så om jag börjar åka nu så blir det nog bra. Om jag inte är tillriktigt bra för att spela kan jag alltid följa med till turneringen, som är 6-8 timmar iväg, och öppna dörren ut ioch in till isen för laget. Så länge jag hittar på något och umgås med folk så är jag nöjd.
I november börjar tjejernas vollyboll och jag hoppas jag kan delta i det, något mer att göra utanför skolan. Ska försöka börja simma nu, minst en gång i veckan, ta tag i det och inte bara gå hem direkt efter skolan och inte göra något speciellt.

Skoldansen i fredags var annorlunda än vad jag var van vid, hemma så dansar man på diskotek och så men sånt har dem inte här för mindeåriga. Det var väl ett 60 tal personer från min skola och den engelska skolan sammanlagt, de flesta var väl från grade 9-11 så jag kände mig väldigt gammal, jag kunde till och med se över alla nästan :P ahha, det var i alla fall en dans för årskurs 9-12. det som var ovanligt var i alla fall att alla dansade, nästan hela tiden dansade alla, och så fort det var en lugn låt så fann en tjej en kille att dansa tryckare med, roligt att se för alla dansade tillsammans.
Musik var inte dirket vad jag är van vid, jag kände knappt igen hälften av låtarna och jag är sån som inte kan dansa om jag inte kan låten. Jag kunde inte sjunga när de andar sjöng för jag känner inte till låtarna, så nästa gång vi annordnar nåt sånt här får det avra jag som står för musiken :p ahha, men låtarna var faktsikt bra :)

Sen i lördags så var det upp tidigt, eller ja 8, för att köra till Timmins lite längre iväg, det blev lite handlande på walmart för att se åka till flygplatsen för att hämta en mexikanare vid namn Roberto, hämta han köra till Jen och Dan, Lucies dotter, utanför Timmins. Hon bor i en trailer kan man säga, i ett område med trailers, det var som en lägenhet och den var väldigt fin och rätt stor. Det är lite roligt för jen upptäckte i torsdagskväll att hon hade en björn i hennes träd i trädgården som inte kunde komma ner, ja det är sånt vi har här i Kanada :P Den kom till sist ner för dagen efter och med lite sömnmedel var den borta dagen efter. Efter ett litet besök där bar det av till ett köpcenter typ, för att handla vinterkläder till Roberto, det blev en mössa och en vinterjacka och två vanliga skor till han. Dyra utgifter men något han behövde. Till lunch blev det en hamburgare från A&W, jag ahde längtat för att äta en hamburgare, den var inte den bästa men fortfarande god. Men man kände efteråt att man fick dålig andedräkt och lite smärta vid hjärtat, om det berodde på grund av köttet eller inte vet jag inte, men jag fick min hamburgare i alla fall :)
Efter det blev det hem till Jen och Dan där vi kollade på den nya x-men sen bar det av in till Timmins för att äta på en restaurang. Det blev fish and chips för mig med poutine style. Jag trodde fish and chips var små bitar av fisk men det var en hel och god fisk, sen poutinestyle innebär att jag fick fries med den såsen som jag har berättat om innan, ett tag senare, med mindre pengar i plånboken och väldigt mätt bar det av till en av 10 ishockeyarenor i Timmins för att kolla när Kariane i min klass spelade ishockey. Det var väldigt trevligt, lite kallt, där jag satt med hennes mamma Francine, jag träffade bland annat Karianes kusiner och deras mamma. Det blir många möten detta år och jag kommer aldrig komma ihåg deras namn, menmen :P de kan ju inet kräva det fårn mig. Efter det blev det att köpa en medium varm choklad från Tim Hourtons (det kommer från Cochrane), det kostade bara 1,33 $, sen ville Kariane ha mat så det blev drive thru på Mcdonken, där jag fick en Mcflurry med centerbitar i, detsmakade inte mkt som det men om jag var mätt innan så var jag ännu mer mätt när jag kom hem. Måste sluta äta sånt för min mage känns nästan uppsväld hela tiden nu :P Men Mcflurryn kostade 2,99 $ utan taxes och det är dyrare än hemma. Det är kul att träffa nytt folk och vi (jag, Francine och Kariane) pratade hela vägen hem.

Jaha, nu ska jag försöka förklara hur det ligger till med mexikanarna:
Det var meningen att en mexikanare som heter Sergio, född 1994 och inte hjälper till hemma, verkar väldigt bortskämd, skulle komma hit, men vi fick reda i tisdags att hans visum blev nekat, men då ringde EF i Kanada och sa att de hade redan en mexikanare i Kanada som behöver en skola och familj. Han anlände för tre veckor sen till sin värdfamilj utanför Toronto, engelsk familj med fransk skola, men där nere i Torontoområdet så behöver man göra ett test för att börja skolan, det testet klarade han inte så han har vetat sen dag ett att han inte kunde gå i skolan, så sen han anlände till Kanada har han varit hemma ensam hos värdfamiljen. Men här i mitt område behöver man inte göra test för att börja skolan, så Lucie tackade ja till han för att komma då Sergio inte skulle komma, han här killen heter Roberto, född 1992 och han verkar inte vara bortskämd, han hjälper nog till hemma och han bäddade till och med sängen här som vi lämnat den utan att vi sagt något men han är väldigt tystlåten. Men dagen efter på onsdagen så ringde EF igen och sa att Sergios pappa hade åkt till den kanadensiska ambassaden i Mexiko och skällt på dem för att hans son inte fått sitt visum, så nu verkar han få sitt visum på måndag så han verkar komma nu i veckan som kommer men vi har inte hört något sen dess, så det är inte helt säkert.
Roberto förstår engelska och han kan läsa engelska bra vad jag vet, eller ja så bra den kan vara nu, men han kan inte prata så bra för det lär de inte sig direkt, så de måste han träna mkt på. När det gäller hans franska så har han bara pluggat de 60 timmar han var tvungen att ha gjort innan han kom, så han kan i princip ingenting, så skolan kommer att vara svår för han, men i och med att spanska är ett latint språk som franska så kommer han nog greppa det hela fortare än mig så länge han är benägen att lära. Men jag fattar inte hur de kan skicka iväg någon hit som inte kan något i princip, ja de är här för att lära, men jag menar om han skulle klara det testet som han inet klarade hade han behövt ha studerat tusen gånger mer. Jag undrar hur det kommer att bli för Sergio om han är lika dan. Men nu är i alla fall inte jag sämst och det känns faktsikt bra och nu kan jag agera lite storasyster som jag så gärna vill prova på :)
Så nu hade vi två mexikanare på väg och Lucie kan inte ha tre st sammanlagt så nu försöker vi finna en familj och till dess så kommer Roberto vara här och så får vi se vad som händer när Sergio kommer, om han kommer. Det är i alla fall väldigt kluddigt men nu är vi i alla fall fler i huset, så får vi se vad som händer :)

Ha det bra hemma i Sverige så ska jag ha det bra här :)

Fläskpannkaka och 26 dagar i Cochrane

I måndags så var jag hemma hos min klasskompis Kariane, för att fira hennes 16-årsdag. Det firades med kinesiskt från Mandarin, upphämtat av mig och Lisa i min klass. Efter lite försening anlände vi äntligen till Kariane för att äta. Det var jag, Lisa, Isabell, Danielle och Kariane från min klass och Célyne från klassen under. Efter middag, tårta och prat så vblev det snabba puckar till Isabells hus 10 min längre bort från Cochrane för att kolla på säsongstarten av One Tree Hill season 7. Efter det blev det en åktur hem i Lisas truck, hon trodde hon körde en genväg bortom den engelska high school, haha, men så bra minne som jag har om platser fick jag snabbt påminna henne om att det var mer en omväg, men det gjorde inte mig något.

Skolan börjar nu att flyta på mer, franskan låter inte längre som kinesiska, den börjar likna något, även om jag inte riktigt ännu förstår allt. Jag har ännu inte börjat prata, och det lär nog dröja länge innan jag kommer att göra det. Men förståelsen börjar ju komma så det verkar lovande. Just nu håller jag på att läsa en fransk bok i skolan, ska göra en bokanalys på den och om jag ska kunna göra det måste jag nog läsa om den igen. Fast det börjar som sagt likna något.

Annars har det inte hänt så mkt, jag har träffat mer folk från familjen Geniers släkt, det är många namn och ansikten att försöka känna igen och det kommer att ta lång tid för mig att lära mig, om jag ens kommer lära mig alla. Lucie har typ 5 syskon och Yvon har väl 6 stycken, och sen alla kusiner och allt det, det är en stor familj med de flesta hemahörande i Cochrane.

Igår så lagade jag fläskpannkaka, och till det så hade vi lingonsylt. De älskade lingonsylten men Lucie som aldrig riktigt har gilalt degiga saker var inet så big fan of fläskpannkakan. Den smakade inte riktigt det samma heller, i hennes vetemjöl så är det mer hela veten, så det är mer motstånd, det gav inte riktigt densamma känslan. Att ha ugnen på 400 F när det skulle egentligen varit på 482 F gjorde en del skilland med. Jag försökte även baka kladdkakan som Clara har gett mig receptet på, det gick inte så bra då vi hade inne den i ugnen för länge, men den smakar gott ändå, bara att den var som en vanlig kaka.
Att upptäcka i bakandet att de inte använder dl mått, gram eller celcius gjorde det hela besvärligt. Här använder de cup, Fahrenhait och som jag visste innan pounds. Men jag visste inte det skulle vara så besvärligt, de har ju andra avståndsberäkningar med, men jag hittade ett dl mått så jag och köket kommer nog komma överrens tids nog. Nästa gång ska jag nog göra stuvade makaroner, och visa marängswiss. Det verkar inte heller som om de vet vad kebab är här :S Inte för att de skulle äta det, men jag trodde det var en world wide thing.
Till jul ska det bakas pepparkakor och pepparkakshus och lussekattor :)

Just nu håller jag, Lucie och Yvon på att kolla på Pirates of the Caribien: at world's end.

Sergio, mexikanaren, verkar inte komma. Han svarar inte på Lucies mejl, Ef i mexico svarar inte på Ef i Kanadas mejl, och senaste dagen Ef skickar iväg studenter är nu på onsdag, den 23, så det hela ser mörkt ut. Men det behövs någon mer här, mer än två personer i huset, någon som är värre på franska och engelska än mig, en kille. Det är synd att han inte verkar komma, för jag ville verkligen se hans förändring och för en gångs skulle vara en storasyster av något slag.

Ha det bra hemma i Sverige :)


Lisa, Isabell, Danielle, Jag, Kariane och Célyne på Karianes födelsedag!


Fläskpannkaka!!!




Chokladkaka med cream cheese!

Gizmo and Ti-Rex :)


Nytvättad Giz med med halva Lucie!

 

Nytvättad Rex!


Jag med nyplockade crabapples från grannens trädgård!


Min första majskolv :)

 

Jag som inte åt gröna böner, gör det fortfarande inte, men får väl ta och vänja mig


Poutine

Jaha, var har hänt denna vecka. Jag har kommit mer in i skolan och pratar med de flesta. Dock går franskan väldigt dåligt, jag försöker att bara sitta och lyssna men så de pratar är så himla svårt att förstå. Det är inte alls som den franska franskan, det går fortare och de pratar med väldigt mycket dialekt. När de pratar franska hemma förstår jag mer för den är lite renare men fortfarande svår. Och när jag kollade på en fransk tv-kanal härom dagen var desperate houswhifes och grey's anatomy dubbat till franska, men det hördes inte alls som franska, det kändes som en blandning mellan tyska och kinesiska, sånt man hör när man är på semester, det var jättesvårt att koncentrera sig för rösterna var ju inte alls som man vant sig vid när man kollat på programen på riktigt. Men det hela kommer väl snart. Så fort jag har fått mitt bibliotekskort ska jag åka och låna någon fransk bok och tvinga mig att läsa den så jag förstår all skrift i franska i alla fall, sen får det andra komma efterhand. I veckan som kommer får jag väl tvinga mig själv att prata lite franska med, får se hur det går med det ...
Skolan går annars bra och jag är glad att alla pratar engelska med mig men jag får väl be dem prata franska med mig, för det är ju trots allt därför jag är här, för att lära mig franska.
I onsdags morse åkte min värdsyster för två veckor till sin värdfamilj i New Liskeard, så nu är det lite tomt utan henne, det är bara jag och Lucie hemma från söndag eftermiddag till fredag eftermiddag, för Surgio har fortfarande inte kommit. Vi undrar när han kommer, om han kommer, för han kommer ju missa minst 2,5 vecka i skolan så jag tycker väldigt synd om han.
Då Lotte hade åkt och jag och Lucie hade varit i typ en gpdisaffär så valde vi att jag skulle prova på poutine, pommes frites med typ brunsås ovanpå och sen ost i det, jättegott, men det kändes lite dumt att vi beställde in en large tallrik till oss två till middag, men mätt och belåten blev jag :)
I torsdags ringde jag min kära vän Clara och såg hur hon hade det i Kittery Point, Maine i Usa där hon nu har varit i lite mer än i en vecka. Känns konstigt att hon är 15 timmar iväg med bil, det närmaste jag är av dem jag känner hemifrån, det kändes bra att prata med henne, och jag hörde hur mkt skånska jag hade i rösten när vi pratade, haha :)
Nu är hundarna helt återställda, tror vi ska börja föda dem med den normala maten nästa vecka, och det är mkt gladare miner :) För nu är allt tillbaka tillordning, eller ja nästan, de är inte riktigt rumsrena längre så vi får väl träna upp dem igen :P
Ha det bäst hemma i Sverige så ska jag njuta av solen som är ute :)

My french school, med elever från kindergarden till 12th grade

My french school med elever fårn kindergarden till 12th grade


Skolbussar
Skolbuss


The house!


Jag och Lotte :)
Jag och Lotte :)



Poutine

Blåbärspaj och muffins!

Nu har jag varit här i nästan två veckor, och jag har fortfarande inte insett det.
I måndags var jag och Lotte ute och gick i townen, vi gick i en timme och kom knappt någon vart, och eleverna på den engelska skolan började nog i måndags så vi såg de åka i sina gula skolbussar, ni vet dem man ser i de amerikanska fimler och serierna, haha, så gulligt så jag och Lotte var tvugna att ta bilder :) Och barnen i bussrna kollade på oss, konstigt, jag menar de kan ju inte veta vem alla invånare är, speciellt inte de små, och så annorlunda ser vi inte ut gentemot alla andra ungdomar.
I tisdags var vi med också ute och gick, en annan runda men vi kom knappt någon vart på en timme heller. För avstånden är så stora så igår när vi var iväg ute och skulle köpa färg så var jag i en helt annan sida av byn, som jag inte varit i innan. Byn är typ som Klippan, och här finns visst en till mataffär, typ med fler matgrejor än Giant Tiger.
I onsdags började skolan och då fattade jag kanske 15 % av vad alla sa, man alla var jättetrevliga och kompisarna pratar engelska med mig.
De två första dagran läste jag en kurs som handlade om lagarna i Canada och i världen, en väldigt svår kurs som jag var tvungen att hoppa av, vilket andra med har gjort. Så nu ser mitt schema ut så här varje dag tills i slutet av januari då jag ska tenta av dem och börja fyra andra kurser:
08:45-10:00 Matte
10:05-11:20 Franska
11:20-12:05 Lunch
12:05-13:20 Idrott
13:25-14:40 Turism
Man måste vara på lektionerna i tid och man får aldrig gå tidigare, man måste vara på lektionen den tiden som den varar, sen har man fem minuters rast för att ta sina saker i skåpet där amn har en kompination som är väldigt svår att få rätt på, men börjar nog få rätt på det nu för har tränat.
I skolan är inga mobiler tillåtna, om de komemr på en så får man varning nummer ett och man får hämta mobilen efter skolan slutat, nästa gång så får föräldrarna komma att hämta mobilen i skolan sen tredje gången beslagtar de mobilen. Musik som mp3 får man inte lyssna på på lektionerna och man är klar med duschningen på idrotten innan 13:20 så får man inte gå i korridoren där skåpen och de övriga lektionerna är.
I matsalen måste man ta med egen mat eller köpa, där finns mikrovågsugnar man kan använda men man måste stå i kö och där är en tant som står och vaktar en när man äter.
Sen dresskoden, man är inet tillåten att ha för urringade tröjor och linnen kan man inte heller ha, axelbanden måste vara breda nästan gå över axeln. Man måste ha shorts, kjol och klänning ner till knäna, man kan fuska lite kortare men inte hur mkt som helst. Tror det är tillåtet att ha lite kortare saker om man har tjocka strumpebyxor/leggins. Men skolan är ändå bra, blir ju inet många läxor i olika ämnen, dock blir det lite långttråkigt med samma ämnen varje dag, ingen förändring och läxorna är nästan alltid till dagen efter, men det är väl bra för då skjuter man inte upp att man ska göra dem.
Igår var jag och Lotte ute och jogga 20 min och det kändes bra men idag när jag sprang samma runda medan Lotte cyklade bredvid så började det göra ont i vaderna, samma skäl som fick mig att sluta springa på gymmet, fan ta det, orkar inte med någon smärta. Så får väl börja simma snart istället.
Surgio har inte kommit ännu för han hade visst inet fått sitt visum ännu så han kommer väl denna vecka, så jag väntar spänt. Och Oliver, den andra utbytesstudenten som jag sa kom från Sverige och bor i New Laiskerd var visst inet svenska han var Holländare inte för att det splear någon roll.
Båda hundarna är nu hemma och det känns bra, de är inet helt tillbaka till normala men det börjar arta sig så det är bra, och idag ska jag äta blåpärspaj på deras sätt, inte riktigt som hemma men man kan ju göra på alla möjliga sätt. Tror vi ska ha barb e q med så det är skönt :) Och imorgon är jag ledig för att det är laborday så får se vad jag hittar på då. men nu ska jag kila, måste skriva ner reglerna i amerikansk fotboll, har prov i det på onsdag som tur är får jag skriva på engelska. Måste också skriva ner (på franska) hur jag vill att mina bröllopsresa ska vara, vad man kan göra dit jag ska och vad det kostar, sen ska jag säga det inför de andra 5 eller 6 i klassen, men det blir nog bra :)
ha det gött!

RSS 2.0